Follow me:

Mors klargøring

Jeg skriver om død :) hvis ikke man vil læse om det, skal man ikke læse videre.

Jeg var i går på sygehuset med til Mors klargøring af en herre der afgik ved døden, ganske naturligt og forventet.

Jeg har set døde før, kort tid efter deres død, men også timer og dage efter. Men jeg har aldrig været med til at klargøre. Det fik jeg så muligheden for i går. Da denne herre døde i min vagt.

Det var ikke ubehageligt på nogen måde at være “med til det”, men lidt grænseoverskridende alligevel. Han så fredfyldt ud, og han valgte selv al behandling fra om morgenen, så det var kun et spørgsmål om tid.

Ved forventede dødsfald, fjerner man alt de har, altså kateter, venflon, dræn eller hvad de nu har haft anlagt.
Men er det uventet, må man slet ikke røre den afdøde eller de ting der er i sengen, heller ikke hvis de fx ligger i deres egen afføring eller opkast. For de skal så obduceres.

Men da dette dødsfald var forventet fik vi vasket ham lidt, og givet ham en ren skjorte på, og undertøj, samt skiftet hans lagen, mv.
Der var begyndende dødsstivhed ved nogle lemmer, andre var stadig bløde. Og jeg blev lidt forskrækket da vi skulle vende ham, og hans hoved “dinglede”, selvom jeg godt ved hvad der sker med kroppen osv. når man er død, så blev jeg stadig lidt forskrækket da jeg så “det”.. Men alt andet var så fint, jeg har det godt med at have gjort ham i stand og synes vi gjorde det godt, og han så fredfyldt ud.

Vi giver kun sygehus tøj på og så køres de til 6 timers stuen efter lægen har erklæret vedkommende død på afdelingen, og så skal en læge igen erklære personen død efter 6 timer på 6 timers stuen.
Det pæne tøj osv. til begravelse og bisættelse er ikke noget vi gør, men bedemanden.

Previous Post Next Post

Du vil måske også kunne lide

No Comments

Leave a Reply