Follow me:

Hvornår er man fattig?

Der findes mange statistikker og meninger i det danske land, om hvornår man er fattig, regnet ud fra ens indtægt. Har man under 250 kr om dagen, efter skat til husleje, vand, varme, tøj og mad, så er man fattig. Og man hører til under fattigdomgrænsen.

Rigtig mange mener også at folk på kontanthjælp ingen penge har.
Det mener jeg dog ikke er tilfældet med dette ekspempel neden for, lånt her.

Budget for enlig mor med 12-årig søn.

Indtægter
Kontanthjælp:  9.800
Boligsikring:  3.019
Børnepenge:  2.908
Samlede indtægter: 15.728 efter skat

Udgifter
Husleje: 7.400
El:   700
Telefon:   500
Licens:   196
Internet:   148
Gæld:   600
Medicin:   70
Hundemad:   283
Fodbold:   300
Cigaretter:   500
Samlede udgifter: 10.697

Indtæger:   15.728
Udgifter:   10.697
Rest:  5.031,00

Det vil sige den enlige mor her, hun har over 5000 kr til sig selv hver måned. Det er mere end hvad jeg har, selvom jeg får boligstøtte. Min boligstøtte er så kun på 798 kr, og denne kvinde får over 3000 i boligstøtte!
Syntes det er vildt en kvinde på kontanthjælp får mere udbetalt end jeg gør, som arbejdene alene mor på fuldtid?!

…..
Hele denne debat startede i efter Joachim B. Olsen på Facebook skrev ”Jeg brækker mig”. Da han læste, at SF ville foreslå, at alle fattige danskere skulle have julehjælp af staten.
Hvis det er folk på kontanthjælp som denne kvinde og andre der har over 5000 kr til sig selv efter alt er betalt, syntes jeg bestemt ikke de skal have julehjælp, der er seriøst andre der virkelig ikke har mange penge at gøre godt med, der burde få julehjælpen.
Så burde jeg jo også kunne søge julehjælp, hvis jeg har under 5000 kr om måneden til mig selv?
– dog mener jeg ikke at jeg har behovet for julehjælp, da jeg spare hvor jeg kan, og så kan man altså sagtens få det til at kører rundt, det har jeg da alle dage gjort.

Hvis vi siger der er 30 dage i en måned og man har 5000 kr til sig selv efter skat og alt er betalt, så har man 166 kr til hver eneste dag i måneden. Det syntes jeg egentlig alligevel er en del, når man er en voksen og et barn. Selv hvis jeg handler stort ind, som kan holde 3-4 dage efter en madplan, så kommer jeg aldrig over 300 kr, for mad og andre ting til dagligdagen. Og hvis jeg brugte alle 166 kr til 4 dage skulle jeg have brugt 664 kr. Det er halvdelen af hvad jeg bruger, selvom jeg handler stort ind, og også lidt slik, og andre unødige ting som man ikke har behovet for (chips, slik, osv.) … Jeg mener bestemt ikke denne kvinde i denne artikel er fattig. For så er jeg også fattig, og jeg ser ikke mig selv som fattig.

Hvornår mener I man er fattig, og hvornår bør man kunne modtage julehjælp?

Previous Post Next Post

Du vil måske også kunne lide

8 Comments

 • Reply Elana

  Jeg var rigtig glad da SF meddelte de havde fundet en fattig familie, for jeg troede at så ville det vise at nogen af os her her i samfundet måske har lidt trænge kår…

  Jeg ser ikke mig selv som fattig, men jeg skal vende hver en krone og tænke over hvad jeg bruger den på…

  Jeg har efter alle regninger er betalt 2000 kr…

  De 2000 kr skal så dække:
  Mad
  sjov
  transport
  Gaver
  Opsparing
  Tøj
  Medicin…

  Og nej det er sgu ikke sjovt, men jeg klare den da og nu har jeg så ikke børn, så har ikke søgt noget julehjælp…

  Så ved ikke hvornår man er fattig, jeg går vel under den grænse, men jeg har da hvad jeg har brug for, ikke mere luksus og måske ikke det jeg helst vil have.. Men sådan er det jo…

  29. november 2011 at 14:48
 • Reply Eeyorenyk

  Jeg synes debatten er interessant – Og hvis Hr Olsen insistere på at brække sig over SF, så vil jeg gerne tillade mig at brække mig over ham! For helvede den mand er da kommet med den ene dumme kommentar efter den anden lige siden valget. :s

  Jeg mener bestemt heller ikke at den mor de brugte som eksempel er fattig – Overhovedet ikke! Men det er der andre der er og derfor synes jeg stadig vi bør kigge på dem og deres. Jeg er selv opvokset i én af de familier der søgte julehjælp hvert år, levede med evigt overtræk etc. Vi var to voksne og to børn + dyr og når alt fast var betalt var der under 2000 tilbage til mad, medicin, smøger, sjov, tøj, opsparing, ferier, lommepenge etc.- Ja, alt andet end deciderede regninger. Banken stod gang på gang og fortalte at det ikke kunne lade sig gøre. Mere end én gang blev der slukket for vand, varme, el etc. Jeg har boet i uisoleret hus i vintre uden varme. Om vi klarede os? Ja, det gjorde vi da. Jeg lever stadig. Men det var fandeme ikke sjovt at sidde hjemme på sit værelse, med skiundertøj, alm. tøj, to ekstra bluser, to hættetrøjer, jakke og dyne for at holde varmen. Om jeg er mærket for livet? Nej. Men det havde alt andet lige været langt federe at have et “normalt” liv og få de samme fede julegaver som mine kammerater, få den fede vinterjakke når den anden ikke kunne mere og have lommepenge at snolde op som dem jeg gik i klasse med. I stedet for hver måned at skulle aflevere mine lommepenge, for at der faktisk var mælk til morgenmaden og kartofler om aftenen.

  Så jeg synes de har valgt et klokkeklart forkert eksempel og at SF nok skulle have tænkt sig om i bare 3 sekunder, hvis de ønskede at fremme deres sag. For der ér fattige i Danmark. Også selvom vi ikke sulter ligesom i Afrika etc. Deres eksempel var bare ikke én af dem. :s

  30. november 2011 at 08:23
 • Reply Kim Pedersen

  Det er så pinligt at SF finder en som langt fra er fattig og derfor har SF desværre ødelagt debatten.

  Hvis hun er fattig, så er jeg på randen af konkurs.. Jeg må vist søge julehjælp :)

  Kim

  30. november 2011 at 09:31
 • Reply Kirsten

  Eeyorenyk.
  Der er ingen grund til at du brækker dig over J. Olsen. Det bør du hellere gøre over de mennesker, der ikke kunne drømme om at prioritere i deres økonomi og selv gøre en aktiv indsats.
  Der er masser af mennesker i Danmark, der har et meget lille rådighedsbeløb, (også arbejdende )og alligevel lever et kærligt tilfredsstillende liv.
  #Kim
  Julehjælpen er i dit hjerte og ikke i tegnebogen. jeg ved, hvad du kommer længst med. Kærlig julehilsen til dig. :)

  30. november 2011 at 14:16
 • Reply Belinda

  ¤ Elana.
  Tak for din kommentar, dejligt med ærlige mennesker der vil komme med deres synpunkt, selvom de ikke selv har så meget at gøre godt med.

  ¤ Eeyorenyk.
  Tak for din kommentar også, sikke da en fortælling! Syntes det er meget stort af dig, at du så åbent fortæller om din barndom her på min blog. For lige fryd og gammen lyder det bestemt ikke til at have været. Men I har klaret jer, og det er jo det det handler om, man kan klare sig for få penge.
  Jeg har også oplevet at der er blevet lukket for strømmen da jeg boede hos min mor, det var satme heller ikke fedt i det mørke halvår af året.

  ¤ Kim.
  Det er et rigtigt dårligt eksempel det der, hun har flere penge end jeg har udbetalt, og jeg ser altså ikke mig selv som fattig, dog heller ikke rig. Men mener ikke jeg kan forlange mere, vi har det vi skal bruge, min datter og jeg.

  30. november 2011 at 20:31
 • Reply tanja

  Der skal vel betales mad af de 5000 med mindre de spiser hundefoder :p

  30. november 2011 at 21:59
 • Reply Eeyorenyk

  Kirsten: Ja, der er mennesker der ikke kan priotere deres økonomi. Ærgerligt for dem. Det gør dem ikke fattige, bare lettere dumme. Men det ændre ikke på at Hr. Olsen har lavet det ene selvmål efter det andet i sine udtalelser og fremstår pænt mindrebegavet at høre på, i mine øjne.

  Belinda: Du har helt ret. Det handler netop om at overleve og klare sig. Nej, det var ikke sjovt – Men man kom da igennem. På en eller anden måde. Og det er da næsten essensen af det hele; uanset hvor fattig man er, så kommer man faktisk igennem det. Så skal vi endelig snakke fattigdom og manglende penge, så bør man da i det mindste finde et ordentligt eksempel og ikke én der har 5000 kr om måneden til mad og sjov for to personer. For det er edderrødme mig ikke fattigt. Og slet ikke når man ser at hendes cigaretter fx allerede ér trukket fra dér. :s

  1. december 2011 at 09:52
 • Reply Elana

  Derimod ville jeg ønske at der var forskel på om man var på kontanthjælp og ledig eller kontanthjælp og sygemeldt.. For nu har jeg været sygemeldt på kontanthjælp i 3 år, og med udsigt til flere år endnu, og der synes jeg ikke det er helt fair at jeg skal rammes af kontanthjælpes loft… Hvor nogen derimod kan sidde på en midlertidlig førtidspension…

  Jeg siger ikke jeg skal have førtidspension, jeg siger bare jeg ikke finder forskellen i satserne fair, i og med jeg laver det samme som en på førtidspension og har gjort det de sidste tre år, nemlig passer min behandling…

  Grunden til jeg ikke kan få førtidspension er at alle mine behandlingsmuligheder ikke er udtømte, og det er sgu faktisk fair nok, men så kunne man måske indføre en midlertidlig førtidspension, kan jeg ikke se hvorfor man skal straffes for BÅDE at være syg og under 25?

  For det bliver man, hvis man er under 25 får man i kontanthjælp

  6.472 kr FØR skat

  Og hvis man er over 25 ELLER har Skizofreni eller Borderline diagnosen for man FØR skat 10.044 kr

  Grunden til man for højere på de to diagnoser er man også har meget højere medicin udgifter og man kan så sige at jeg lige på det her punkt ( heldigvis?) har en af overstående diagnoser…

  For ellers kan du altså ikke finde et sted og bo og få økonomien til at hænge sammen..

  5. december 2011 at 07:18
 • Leave a Reply