Follow me:

At få hund

Lad os starte med denne liste fra 2011

De 10 mest populære hunderacer i 2011

  1. Schæferhund
  2. Labrador Retriever
  3. Golden Retriever
  4. Ruhåret hønsehund
  5. Coton de Tulear
  6. Rottweiler
  7. Fransk Bulldog
  8. Bichon Havanais
  9. Cocker Spaniel
  10. Ruhåret gravhund

Jeg kender alle 10 racer på listen, og efter hundeloven blev indført er rottweileren kommet på listen, har den ikke været i hverken 2010 eller 2009.

Desværre er der rigtig mange der anskaffer sig en hund, uden at tænke på hvad de går ind til, efter min erfaring og hvad jeg har set, læst og hørt fra nær og fjern, er at folk køber en hund der er smuk at se på, eller er vogtende og “ser farlig og bidsk ud” ..
Det er en god ting at have et mål med den hund man vil anskaffe sig. Men den går ofte gal når folk bare tænker på at den skal passe på huset om natten når vi sover, og når vi er på arbejde, der skal også tænkes på hvad hunden kræver af sin ejer, af motion, mental stimulans, og temperamentet på hunden osv.

Jeg har så mange gange hørt at folk har måtte gå af med deres unghunde, imellem 9-18 mdr, det er der hundene er værst, der er de teenagere og nogle racer skal have tingene på en hårdere måde end andre, ellers tager hunden styringen. Den bliver ulydig, bider og knurre måske af familiemedlemmer, ødelægger ting osv.
Der er mange signaler en hund sender når den mistrives, og eller tror den bestemmer.
Jeg mener det er en farlig cocktail at tage en stor brugshund ind, fx. rottweileren, schæfer, og lign. racer, hvis man ikke har en dyt forstand på hvad en så mentalt og fysisk stærk hund kræver.
Ligeledes gælder det hyrdehundene, bordercollien, aussien, og lign. racer, de er yderst intelligente hunde og har brug for at bruge hjernen dagligt, og energi niveauet hos dem sparker røv, og det skal man være indstillet på når man anskaffer sig sådan en hund. De skal bruge deres hjerne, og krop, ellers bliver de rastløse og finder på noget spændende selv at lave, hvilket  ofte resultere i ødelagte ting i hjemmet, en ulydig hund eller en hund der farer forvildet rundt inden døre, og ikke kan falde til ro.
Det samme gælder de hunde med jagtgener, labradoren, goldenretriveren, hønsehundene og lign. de skal også vide hvem der bestemmer, ellers er de over stok og sten når man går tur, når jagt indstinktet kommer op i dem. De skal også bruges, mentalt og fysisk.

Jeg mener man skal tænke sig godt og grundigt om før man anskaffer sig en hund. Man skal ikke bare købe en fordi den var billig, fordi den ser sød ud, alle hvalpe bliver store!?
Man skal tænke på hvad man som ejer kan tilbyde hunden, hunden vælger ikke sin ejer. Det er ejerens pligt at leve op til hundens behov, igen motion, mental stimulans, temperament og størrelse spiller ind.

Jeg har set flere tilfælde hvor hunden sælges fordi den er for stor (eller måske bruger de det som en dårlig undskyldning) Som skrevet tidligere, har jeg også set alt for mange unghunde der sælges, fordi det bliver en for stor mundfuld for ejern, fordi de ikke sætter sig ordenligt ind i hvordan det er at have en hund i huset. Der er forskellige stadier i en hunds opvæks, hvalpestadiet hvor de bider alt i stykker, tisser og skider indenfor, hopper rundt i snoren, skal op om natten osv. osv.
Teenage hunde er det værste (hvis man spørger mig) de bliver krævende, og prøver grænser af, lige som børn! De skal vide hvem der bestemmer, uanset størrelsen på hunden, men igen skal man tænke på hvad race det er man har, nogle hunde skal have det på en hårdere måde end andre, og jeg mener ikke med slag eller spark.
Men holder man i, holder ud og holder ved, så har resultere det ofte i en fantastisk familie hund.

Jeg har selv en dansk/svensk gårdhund, en kvik og livlig hund. Hun blev for kedelig til mig, jeg manglede udfordringer da hun var over sit teenage stadie, hun kun var i 2 mdr, så var den skid slået. Så jeg gik meget i tankerne om en ny race, der krævede lidt mere af mig, og det er så her min kærlighed gik til den australian shepherd, også kaldet Aussie, en hyrdehund.
Elsker sin familie, knytter sig meget til den, er aktiv, lydig, kærlig, vogtende, lærenem, god til børn og har et fantatisk temperament. Jeg har sagt til mig selv, at den næste hund jeg skal have, om nogle år (hehe) skal igen være en Aussie! Det er bare den helt rigtige race for mig.

–  Så hvad kan du tilbyde den hund du tænker på at anskaffe, hvad kræver du af den? Skal den bruges til løbeture, passe på huset, være en skødehund eller noget helt fjerde?
Tænk dig om før du anskaffer dig en hund, tænk på hvor stor hunden bliver, pelsplejen, har racen mange sygdomme, hvad med temperamentet?, aktiviets niveauet kan du opfylde det? Tiden til at lære den at være alene hjemme, hvad med når du skal på ferie, ja der er meget at tage højde for.
Desværre syntes jeg det er blevet en kedelig tendens at man bare anskaffer sig, og smider væk når det ikke længere er let nok, eller passer ind.

Det er et levende dyr vi taler om! 

Previous Post Next Post

Du vil måske også kunne lide

No Comments

Leave a Reply